Gids voor het ontwerpen van inclusieve speeltuinen
Deze ontwerpgids voor speeltuin is gemaakt in samenwerking met speeltuin en kinderontwikkelingsexperts als hulpmiddel bij het creëren van geweldige buitenspeelomgevingen voor kinderen van alle leeftijden en mogelijkheden.
Iedereen inspireren om samen te spelen
Onze missie is het creëren van inclusieve speelruimtes waar iedereen samen kan spelen. Deze speelruimtes moeten toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor kinderen van alle leeftijden en mogelijkheden, en interactie en socialisatie aanmoedigen.
Spelen is cruciaal voor de activiteit, het leren, de vriendschapsvorming en de algemene ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Inclusieve speelruimtes bevorderen positieve banden, verlichten stress, stimuleren creativiteit, vergroten het zelfvertrouwen en laten kinderen het plezier en de voordelen van spelen ervaren.
Vijf principes voor het ontwerpen van een inclusieve speeltuin

1. Multi-zintuiglijke elementen
Gebruik apparatuur die elk zintuiglijk systeem stimuleert. Gebruik voor auditieve verwerking muziekinstrumenten en praatbuizen. Proprioceptieve activiteiten zoals klimproducten, netten en springtoestellen ondersteunen de beweging van spieren en gewrichten. Tactiele betrokkenheid wordt bereikt met textuur klimstenen, zand spelen, en spelpanelen. Vestibulaire ontwikkeling is gebaat bij speeltuin , Schommelsen evenwichtsactiviteiten. De visuele waarneming wordt verbeterd met felgekleurde spelpanelen, contrasterende kleuren en telescopen.

2. Toegankelijkheid
Een speeltuin voor iedereen moet toegankelijk zijn, zodat reizen, bewegen en benaderen gemakkelijk wordt. Kies verhardingsmaterialen die voldoen aan de EN 1176 en EN 1177 normen, waarbij een balans moet worden gevonden tussen speelwaarde, vermindering van letsel, toegankelijkheid en esthetiek. De paden moeten breed genoeg zijn zodat rolstoelgebruikers, ouders met kinderwagens en kinderen die niet aangeraakt willen worden elkaar Overige comfortabel kunnen passeren. Zorg voor vloeiende overgangen tussen verschillende oppervlakken zodat mensen met mobiliteitshulpmiddelen vrij kunnen bewegen.

3. Spelen voor iedereen
Groepeer gelijksoortige toestellen met verschillende niveaus van uitdaging, zoals spinningtoestellen, zodat kinderen van verschillende niveaus naast elkaar aan dezelfde activiteit kunnen deelnemen. Speeltuinen moeten kinderen van alle leeftijden en niveaus betrekken door een assortiment van toestellen aan te bieden met verschillende speelwaarden en uitdagingen. Hoewel niet elk kind elk toestel zal gebruiken, is het essentieel dat elk kind een echte keuze heeft in waar het op speelt.

4. Rustmogelijkheden
Afgelegen plekken in de speeltuin, maar toch in het zicht, zijn ideaal voor kinderen die een rustige plek nodig hebben om zich terug te trekken van de zintuiglijke overbelasting. Voorbeelden zijn ruimtes onder multi-speelstructuren, speelhuizenen Overige afgesloten toestellen waar kinderen zich veilig voelen terwijl ze toch zichtbaar blijven voor ouders of verzorgers. Een oriëntatiepad stelt kinderen in staat om de speelruimte te overzien voordat ze ermee gaan spelen en biedt een veilige zone met weinig activiteit zodat ze het spel op hun eigen voorwaarden kunnen betreden en verlaten.

5. Sociale omgeving
Speeltuinen zijn uitstekend geschikt voor kinderen om sociale vaardigheden te oefenen, dus het is van cruciaal belang om toestellen te voorzien die coöperatief spelen aanmoedigen. Solitair spelen houdt in dat een kind alleen op onderzoek uitgaat, dus zorg voor toestellen die zelfstandig gebruikt kunnen worden. Bij spel met toeschouwers kunnen kinderen naar anderen kijken en met hen praten zonder mee te doen. Parallel spel vindt plaats wanneer kinderen naast elkaar spelen met afzonderlijke activiteiten, zoals op Schommels. Geassocieerd spel houdt in dat kinderen zelfstandig spelen terwijl ze anderen nadoen, met elkaar praten en om de beurt spelen, zoals op zand-, water- en fantasiespeelplaatsen.
Een inclusieve speeltuin ontwerpen
Ontwerpen voor inclusie vereist een doordachte integratie van speelwaarden en toegankelijkheid. De volgende paragrafen belichten de belangrijkste elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het creëren van een inclusieve speelruimte. Deze gids is flexibel, zodat ontwerpers bepaalde aspecten prioriteit kunnen geven en aangepaste strategieën kunnen ontwikkelen om zo goed mogelijk aan de behoeften van gebruikers te voldoen.
Bekijk de onderstaande pagina's om je te helpen bij het plannen en ontwerpen van een inclusieve speeltuin.